Skip links

Inzet Smart Glasses bij Eilandzorg

Bij Eilandzorg in Zeeland wordt de Smart Glasses ingezet bij het opleiden en begeleiden van leerlingen. EenVandaag bezocht de ouderenzorgorganisatie en sprak met diverse betrokkenen over de toegevoegde waarde van Smart Glasses in de huidige krappe arbeidsmarkt en met de toenemende complexere zorgvragen.

Hoe het werkt? De begeleider kijkt live met de leerling via onze app Genzõ mee bij het uitvoeren van handelingen in de praktijk, zoals het aantrekken van steunkousen. Zij geeft advies, kan vragen stellen en beoordelen hoe de leerling handelt. Daarnaast kan de begeleider gelijktijdig andere werkzaamheden uitvoeren en hoeft niet fysiek naast de leerling en cliënt te staan, wat (reis)tijd bespaart.

De leerling leert zelfstandig handelingen aan, voelt zich gesteund omdat er een deskundige collega meekijkt en is zelf in contact met haar cliënt. Op deze manier wordt de zelfstandigheid van de leerling bevordert en zal deze zich ook een stuk zekerder voelen over de handelingen die uitgevoerd moeten worden. Bovendien geeft het rust bij de cliënt omdat er minder mensen in de kamer staan.

‘Bang dat medewerkers hun vaardigheden kwijtraken’ zijn we dan ook niet. Integendeel. Zij leren sneller, zelfstandiger nieuwe en andere vaardigheden. En ervaren medewerkers kunnen makkelijk bevoegd en bekwaam blijven.

In de implementatie wordt altijd ingezoomd op het (opleidings)proces en gekeken hoe de Smart Glasses meerwaarde leveren en een vast onderdeel worden van de nieuwe werkwijze. ‘Anders werken’ dus. De zorg verandert immers; het aantal ouderen neemt in rap tempo toe. Zij verdienen de beste zorg. Maar de beschikbaarheid van kundig zorgpersoneel staat nu al onder druk. Hoe bieden we straks met hetzelfde aantal zorgverleners, meer kwetsbare ouderen goede zorg? Eén van de antwoorden is de inzet van slimme zorgtechnologie. Een groeiend aantal zorgorganisaties werken daarom samen in het programma Anders Werken in de Zorg. Niet omdat het anders kan, maar omdat het anders moet!

Het inzetten van slimme technologie niet als doel zien, maar als middel om de ontwikkelingen in de zorg aan te kunnen en kwalitatieve zorg te kunnen blijven leveren; daar gaan en staan we voor!

Bekijk de video van EenVandaag hier: https://eenvandaag.avrotros.nl/embed/529967/